Browsing by Author "Tiemann, Inga"
Now showing items 1-5 of 5
-
Differences among domestic chicken breeds in tonic immobility responses as a measure of fearfulness
Tiemann, Inga; Becker, Senta; Fournier, Jocelyn; Damiran, Daalkhaijav; Büscher, Wolfgang; Hillemacher, Sonja (2023-04-04)Background: One priority for animal welfare is for animals to experience less fear, especially during human contact. For domestic animals, breeds that are less fearful may provide genetic resources to develop strains with ... -
Exploring animal genetic resources of the domestic chicken and their behavior in the open field
Tiemann, Inga; Becker, Senta; Büscher, Wolfgang; Meuser, Verena (2022-02-04)Animal welfare is of general interest, and in the farming arena, efforts have increased to create optimal conditions for poultry production. Detailed and standardized studies on specific behavioral issues, such as fear, ... -
Glucocorticoids in relation to behavior, morphology, and physiology as proxy indicators for the assessment of animal welfare: A systematic mapping review
Tiemann, Inga; Fijn, Lisa; Bagaria, Marc; Langen, Esther; van der Staay, F. Josef; Arndt, Saskia; Leenaars, Cathalijn; Goerlich, Vivian (2023-01-06)Translating theoretical concepts of animal welfare into quantitative assessment protocols is an ongoing challenge. Glucocorticoids (GCs) are frequently used as physiological measure in welfare assessment. The interpretation ... -
Marktpotential für Geflügelprodukte aus Hahnenfleisch von Legehybrid-, Zweinutzungshybridlinien und Zweinutzungsrassen
Hillemacher, Sonja; Tiemann, Inga (2018)Die Praxis des Tötens von ca. 50 Millionen männlichen Eintagsküken aus Legelinen jedes Jahr in Deutschland steht seit einiger Zeit im Fokus gesellschaftlicher, ethischer und politischer Debatten. In der Landwirtschaft und ... -
Open Livestock in der Landwirtschaft – Moderne Geflügelhaltung aus der biologischen Perspektive des Huhns
Hillemacher, Sonja; Tiemann, Inga (2022-06)Tierwohl ist ein Begriff, der die Landwirtschaft in den vergangenen Jahren maßgeblich geprägt hat. Dabei haben Erkenntnisse aus der Wissenschaft in Kombination mit veränderten Anforderungen der Verbraucher an die moderne ...