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The Role of Cognitive and Motivational Processes in Food-Cue Reactivity
Evidence from Behavioural and Electrophysiological Investigations

dc.contributor.advisorGibbons, Henning
dc.contributor.authorKirsten, Hannah
dc.date.accessioned2022-10-14T15:06:12Z
dc.date.available2022-10-14T15:06:12Z
dc.date.issued14.10.2022
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11811/10365
dc.description.abstractOvereating triggered by food cues is assumed to contribute to the rising numbers of overweight and obesity in obesogenic environments. Thus, food-cue reactivity has become a growing research topic. This thesis aims to contribute to a deeper understanding of cognitive and motivational processes involved in food-cue reactivity. In four studies, attentional, motivational, and learning processes in the context of food-cue processing and food choices were investigated. In Study I, food-elicited modulations of the attentional blink have revealed evidence for prioritised attentional processing of food cues. In Study II, event-related potentials (ERPs) of emotion-induced blindness elicited by food cues have indicated early attentional capture by task-irrelevant food stimuli. Further ERP evidence in Study III has shown that sustained attention towards food cues is affected by the food’s calorie content and by the situational context in which food choices are made. Moreover, transient frontal cortical asymmetry as measured by frontal alpha asymmetry has suggested an influence of the food’s calorie content on neural correlates of approach/avoidance motivation. In Study IV, the impact of newly learned food cues on food-seeking behaviour in terms of Pavlovian-to-instrumental transfer and the robustness of this effect against video-based manipulations of the food outcome’s value have been shown. In sum, the findings support the assumption that cognitive and motivational processes play an important role in food-cue reactivity. They contribute to a comprehensive understanding of food-cue reactivity, which is essential for the development of treatments of overeating and eating disorders.de
dc.description.abstractDurch externe Essensreize ausgelöstes Überessen trägt vermutlich mit zu den steigenden Zahlen von Übergewicht und Adipositas bei. Daher rückte die Reaktivität auf Essensreize zunehmend in den Fokus von Forschungsarbeiten. Diese Arbeit soll zu einem tieferen Verständnis der kognitiven und motivationalen Prozesse, die an der Reaktivität auf Essensreize beteiligt sind, beitragen. In vier Studien wurden Aufmerksamkeits-, Motivations- und Lernprozesse im Zusammenhang mit der Verarbeitung von Essensreizen und der Essensauswahl untersucht. In Studie I lieferten durch Essensreize ausgelöste Modulationen des Aufmerksamkeitsblinzelns Evidenz für eine priorisierte Verarbeitung von Essensreizen auf Ebene der Aufmerksamkeit. In Studie II zeigten ereigniskorrelierte Potenziale (EKPs) der durch Essensreize ausgelösten emotionsinduzierten Blindheit eine frühe Anziehung der Aufmerksamkeit durch aufgabenirrelevante Essenreize. EKPs in Studie III zeigten außerdem, dass der Kaloriengehalt des Lebensmittels und der situative Kontext, in dem die Essensauswahl getroffen wird, die anhaltende Aufmerksamkeit gegenüber Essensreizen beeinflussen. Darüber hinaus deutete vorübergehende frontale kortikale Asymmetrie, gemessen durch frontale Alpha-Asymmetrie, auf einen Einfluss des Kaloriengehalts des Lebensmittels auf neuronale Korrelate der Annäherungs-/Vermeidungsmotivation hin. In Studie IV zeigte der Pavlovian-to-instrumental Transfereffekt die Auswirkungen neu erlernter Hinweisreize auf die Essensauswahl und erwies sich als robust gegenüber videobasierten Manipulationen. Insgesamt stützen die Ergebnisse die Annahme, dass kognitive und motivationale Prozesse eine wichtige Rolle bei der Reaktivität auf Essensreize spielen. Die Studienergebnisse leisten einen wertvollen Beitrag zu einem umfassenden Verständnis der Reaktivität auf Essensreize, welches für die Entwicklung von Behandlungsmethoden gegen Überessen und Essstörungen unerlässlich ist.de
dc.language.isoeng
dc.rightsIn Copyright
dc.rights.urihttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
dc.subjectEssensreize
dc.subjectereigniskorrelierte Potenziale
dc.subjectElektroenzephalographie
dc.subjectvisuelle Aufmerksamkeit
dc.subjectKognition
dc.subjectMotivation
dc.subjectfood cues
dc.subjectevent-related potentials
dc.subjectelectroencephalography
dc.subjectvisual attention
dc.subjectcognition
dc.subjectmotivation
dc.subject.ddc150 Psychologie
dc.titleThe Role of Cognitive and Motivational Processes in Food-Cue Reactivity
dc.title.alternativeEvidence from Behavioural and Electrophysiological Investigations
dc.typeDissertation oder Habilitation
dc.publisher.nameUniversitäts- und Landesbibliothek Bonn
dc.publisher.locationBonn
dc.rights.accessRightsopenAccess
dc.identifier.urnhttps://nbn-resolving.org/urn:nbn:de:hbz:5-68281
dc.relation.doihttps://doi.org/10.1016/j.appet.2019.104372
dc.relation.doihttps://doi.org/10.1016/j.appet.2022.106344
dc.relation.doihttps://doi.org/10.1016/j.appet.2021.105805
dc.relation.doihttps://doi.org/10.1080/08870446.2021.1907388
ulbbn.pubtypeErstveröffentlichung
ulbbnediss.affiliation.nameRheinische Friedrich-Wilhelms-Universität Bonn
ulbbnediss.affiliation.locationBonn
ulbbnediss.thesis.levelDissertation
ulbbnediss.dissID6828
ulbbnediss.date.accepted30.08.2022
ulbbnediss.institutePhilosophische Fakultät : Institut für Psychologie
ulbbnediss.fakultaetPhilosophische Fakultät
dc.contributor.coRefereeEttinger, Ulrich
ulbbnediss.contributor.orcidhttps://orcid.org/0000-0001-9215-0265
ulbbnediss.contributor.gnd1273103831


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