Nutrition improvement projects in TanzaniaAppropriate choice of institutions matters
Nutrition improvement projects in Tanzania
Appropriate choice of institutions matters

dc.contributor.author | Msuya, John | |
dc.date.accessioned | 2024-10-02T08:16:40Z | |
dc.date.available | 2024-10-02T08:16:40Z | |
dc.date.issued | 08.1999 | |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/20.500.11811/12414 | |
dc.description.abstract | Nutrition Improvement Projects (NIPs) are sets of planned activities specifically undertaken as interventions to reduce malnutrition and its associated problems in the communities. The study focused on five NIPs of varying nature. The projects included the internationally known Iringa Nutrition Project, and the National Salt Iodation Project. Others include, a locally processed weaning food, and smallholder agricultural-based projects. The aligning of institutions for delivering primary health services attempted by some nutrition improvement projects in Tanzania seems to be in disharmony with the organisational capacities, and therefore causing high transaction costs. On the other hand, things look promising for the deliverance of non-public good services. The private sector - through the use of market mechanism, and more involvement of the civil society as a way of increasing the participation of beneficiaries, hold the key to success for that matter. Such arrangements are likely to be favoured by the continuing economic changes in the country. | en |
dc.description.abstract | Ernährungsverbesserungsprojekte beinhalten ein Bündel von Maßnahmen, die mit dem Ziel durchgeführt werden, Unterernährung und damit verbundene Probleme zu bekämpfen. Der Schwerpunkt der Studie liegt auf fünf Ernährungsverbesserungsprojekten ganz unterschiedlicher Natur, darunter das international bekannte “Iringa Nutrition Project” und das “National Salt Iodation Project”. Die anderen beschäftigen sich mit lokaler Stillkostproduktion und Kleinbauern. Die Einrichtung von Institutionen für die Bereitstellung von Basisgesundheitsdiensten, wie von einigen Ernährungsverbesserungsprojekten in Tansania versucht, scheinen mit den Organisationskapazitäten nicht übereinzustimmen und verursachen daher hohe Transaktionskosten. Andererseits entwickelt sich die private Bereitstellung ernährungsrelevanter Güter und Dienstleistungen vielversprechend. Die Einbeziehung des privaten Sektors erscheint wegen des Marktmechanismus und der stärkeren Beteiligung der Zivilgesellschaft ein Weg, die Partizipation der Zielgruppen zu erhöhen. Dies ist ein Schlüsselbereich für den Erfolg. Der wirtschaftliche Wandel in Tanzania unterstützt diese Tendenz. | de |
dc.format.extent | 40 | |
dc.language.iso | eng | |
dc.relation.ispartofseries | ZEF Discussion Papers on Development Policy ; 12 | |
dc.rights | In Copyright | |
dc.rights.uri | http://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/ | |
dc.subject.ddc | 300 Sozialwissenschaften, Soziologie, Anthropologie | |
dc.subject.ddc | 320 Politik | |
dc.subject.ddc | 330 Wirtschaft | |
dc.title | Nutrition improvement projects in Tanzania | |
dc.title.alternative | Appropriate choice of institutions matters | |
dc.type | Arbeitspapier | |
dc.publisher.name | Center for Development Research (ZEF), University of Bonn | |
dc.publisher.location | Bonn | |
dc.rights.accessRights | openAccess | |
dc.relation.eissn | 1436-9931 | |
dc.relation.url | https://www.zef.de/fileadmin/user_upload/zef_dp12-99.pdf | |
ulbbn.pubtype | Zweitveröffentlichung | |
dc.version | publishedVersion |