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Supplementation of a rumen-protected conjugated linoleic acid mixture (cis-9, trans-11; trans-10, cis-12) to early lactation dairy cows
effects on feed intake and performance

dc.contributor.advisorSüdekum, Karl-Heinz
dc.contributor.authorMetzger-Petersen, Katrin
dc.date.accessioned2020-04-18T12:29:37Z
dc.date.available2020-04-18T12:29:37Z
dc.date.issued07.06.2013
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11811/5540
dc.description.abstractConjugated linoleic acids (CLA) are geometric and positional isomers of linoleic acid with conjugated double bonds. Cis-9, trans-11 and trans-10, cis-12 CLA are the two most intensively studied isomers. The cis-9, trans-11 isomer has been mainly studied with respect to improved human diet and health issues, whereas studies considering trans-10, cis-12 CLA have mainly investigated the effects on ruminant nutrition because of its dose-dependent milk fat depressing properties. Most studies have been performed in the United States of America; however, all of them were time-limited, and did not follow the effects of a restricted CLA feeding period throughout lactation. This has led to one main objective of this thesis, which includes a study where a rumen-protected mixed CLA source (3.22 g/d and 3.36 g/d trans-10, cis-12 CLA and cis-9, trans-11 CLA, respectively) was fed for a) 80 d and b) 120 d starting 6 d after parturition. The total observation period was 240 d. Furthermore, a study was performed investigating the effects of supplementation with 4.96 g/d each of trans-10, cis-12 CLA and cis-9, trans-11 CLA as a rumen-protected mixed CLA product starting during the transition period and early lactation (d 18 a.p. to d 80 p.p.). Performance in milk was observed for 100 days.
The results reveal a tendency for depressed milk fat content across the entire lactation period in the long term (100 d) by transition feeding with CLA. The milk yield tended to increase with CLA feeding across the lactation period, depending on the duration of supplementation. These results, however, are only valid for multiparous cows. It seems as if primiparous cows react differently upon CLA-induced milk fat depression. No effects on milk fat were visible in this case. Dairy cows fed CLA during the transition period showed a quicker reduction in milk fat content after parturition than if feeding started after parturition. It seems as if the period of lactation at which the CLA supplementation is terminated has an influence on the recovery of milk fat content. The energy balance could have an effect, since animals in positive energy balance mobilize fatty acids that were retained beforehand. No differences between the American studies and the present study could be found. No effects of CLA product supplementation were detected on the amount of energy corrected milk yield, dry matter intake, live weight, energy balance, ketosis indices.
dc.description.abstractVerabreichung einer pansengeschützen Zulage von konjugierten Linolsäuren (cis-9, trans-11; trans-10, cis-12) an frühlaktierende Milchkühe – Auswirkungen auf Futteraufnahme und Leistung
Konjugierte Linolsäuren (CLA) sind geometrische und positionelle Isomere der Linolsäure, bei denen die Doppelbindungen konjugiert sind. Den am häufigsten untersuchten Isomeren cis-9, trans-11 CLA und trans-10, cis-12 CLA werden verschiedene Effekte zugewiesen. Während cis-9, trans-11 CLA hauptsächlich in Bezug auf die Humanernährung und –gesundheit untersucht wird, erlangt trans-10, cis-12 CLA Bedeutung in der Wiederkäuerernährung durch die Dosis abhängige Milchfettgehalt absenkende Wirkung. Die meisten Studien zu dessen Wirkungsweise wurden bisher in den USA durchgeführt. Diese waren jedoch zeitlich begrenzt, weshalb in der vorliegenden Thesis eine Studie präsentiert wird, die die Effekte einer Verfütterung von pansenstabilen CLA-Produkt (jeweils 3.22 g/d bis 3.36 g/d trans-10, cis-12 CLA und cis-9, trans-11 CLA) beginnend nach dem Abkalben für jeweils 80 oder 120 Tage, über die Supplementierungsdauer (240 Tage insgesamt) hinaus untersucht wird. Eine weitere Studie befasste sich mit der Verabreichung von CLA-Produkt (4.96 g/d trans-10, cis-12 CLA sowie cis-9, trans-11 CLA) in der Transitphase (-18 bis 80 Tage in Bezug auf das Kalbedatum) und mögliche Unterschiede zu US Literaturdaten.
Die Ergebnisse zeigen, dass durch eine Verabreichung von CLA-Produkt bei Transitfütterung oder über 120 Laktationstage, der Milchfettgehalt tendenziell über die Laktationsdauer absenkt werden kann, während die Milchmenge in der Tendenz über die Laktationsleistung, abhängig von der Supplementierungsdauer, gesteigert ist. Diese Ergebnisse gelten nur für mehrkalbige Kühe. Färsen reagieren anders auf eine CLA induzierte Milchfettdepression, denn der Milchfettgehalt war nur unzulänglich abgesenkt. Es waren keine Effekte über die Laktationsdauer zu erkennen. Tiere, die während der Transitphase CLA-Produkt erhielten, reagierten nach Laktationsbeginn schneller mit einer Milchfettdepression, als Tiere die erst mit der Kalbung CLA erhielten. Der Absetzzeitpunkt des CLA Produktes wirkt sich auf die Dauer der Regeneration des Milchfettgehaltes aus. Der Energiestatus der Tiere könnte hierauf einen Einfluss haben, da bei negativer Energiebilanz CLA aus retenierten Körperreserven freigesetzt wird. Unterschiede zwischen US Studien und der vorliegenden Studie konnten nicht ermittelt werden. Die CLA-Supplementierungen wirken sich nicht auf die Menge an energiekorrigierter Milch, Trockenmasseaufnahme, Lebendmasse, Energiebilanz, Ketosevariablen und die Fruchtbarkeit der Tiere aus.
dc.language.isoeng
dc.rightsIn Copyright
dc.rights.urihttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
dc.subjectKonjugierte Linolsäure
dc.subjectMilch
dc.subjectMilchfett
dc.subjectMilchleistung
dc.subjectStoffwechsel
dc.subjectMilchkühe
dc.subjectLaktation
dc.subjectconjugated linoleic acid
dc.subjectdairy cow
dc.subjectmilk fat
dc.subjectmilk
dc.subjectlactation
dc.subjectmilk yield
dc.subject.ddc630 Landwirtschaft, Veterinärmedizin
dc.titleSupplementation of a rumen-protected conjugated linoleic acid mixture (cis-9, trans-11; trans-10, cis-12) to early lactation dairy cows
dc.title.alternativeeffects on feed intake and performance
dc.typeDissertation oder Habilitation
dc.publisher.nameUniversitäts- und Landesbibliothek Bonn
dc.publisher.locationBonn
dc.rights.accessRightsopenAccess
dc.identifier.urnhttps://nbn-resolving.org/urn:nbn:de:hbz:5n-32204
dc.relation.isbn978-3-8359-6016-9
ulbbn.pubtypeErstveröffentlichung
ulbbnediss.affiliation.nameRheinische Friedrich-Wilhelms-Universität Bonn
ulbbnediss.affiliation.locationBonn
ulbbnediss.thesis.levelDissertation
ulbbnediss.dissID3220
ulbbnediss.date.accepted21.08.2012
ulbbnediss.fakultaetLandwirtschaftliche Fakultät
dc.contributor.coRefereeSauerwein, Helga


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