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Development and Evaluation of a Prototype of an Electronic Cookbook

dc.contributor.advisorStamminger, Rainer
dc.contributor.authorPozzi, Daniel
dc.date.accessioned2020-04-09T07:38:25Z
dc.date.available2020-04-09T07:38:25Z
dc.date.issued2007
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11811/2716
dc.description.abstractThis work is an explorative study on the development and evaluation of a prototype of an electronic cookbook for food preparation. The methods correspond to a large extend to the User Centered Design approach, i.e. first guidelines for product development are derived from a consumer study which reassumes and extends findings from literature. Then, the prototype delivered by the project partner is tested to determine in how far the cooking behaviour is influenced by such a system.
On the basis of contemporary research it is deduced that food preparation divides into at least two situations: everyday cooking and cooking for special occasions. In common situations meals are normally prepared within 30 minutes without recipe and under several limitations, as the lack to respect a well-balanced nutrition. In contrast, elaborate meals for special occasions are prepared infrequently and make high demands on knowledge, time and preparation techniques. Durations of two hours of preparation time and the use of recipes are the rule. New recipes are tried out which require unknown ingredients and techniques.
The prototype used for the experiments offers functions for quick switching between recipes, easy conversion of ingredient amounts and easy creation of shopping lists to support both everyday and special occasion cooking. By means of two recipes prepared by test persons under observation and under realistic conditions the prototype was tested against a conventional cookbook. In doing so, a method to assess cooking behaviour quantitatively is implemented for the first time.
The results of the cooking experiments do not reveal an influence of the electronic cookbook, which is also underlined by the subjective rating of the participants. Solely the combination of first participation, the unused prototype and the more complex recipe leads to a slight overload of working capacity at times, which does not affect the general behaviour, though.
A characteristic of the quantitative data is the high variability, which would mask possible weaker influences of the electronic cookbook. Strong differences are observable between the participants, which mainly affects the total preparation time. To a high extend these difference can be explained by the individually differently pronounced skills which required to prepare the recipe.
It can be assessed as good that the prototype has no measurable influence on cooking behaviour, although the adequacy of resources can be put into question. However, if the used prototype is seen as a basis for future work, the efforts can be justified. Especially the briefly outlined advanced recipe structure in combination with an electronic cookbook could transfer purposeful information to reduce sources of errors. Furthermore, a connection to the appliances with a proper display of the processes and expert advice could aid to prepare ingredients optimally and thereby ensure a high meal quality.
dc.description.abstractEntwicklung und Bewertung eines Prototyps eines elektronischen Kochbuchs
Die vorliegende Arbeit ist eine explorative ,,User Centered Design” - Studie zur Nutzbarkeit eines elektronischen Kochbuchs bei der Nahrungszubereitung. Als erstes Ziel der Arbeit war zunächst zu klären, welche Funktionen zur Unterstützung des Haushalts bei der Nahrungszubereitung nutzenbringend erscheinen. Als zweites Ziel war zu testen, ob die Nutzung eines elektronischen Kochbuchs Einfluss auf das Kochverhalten hat.
Es zeigt sich, dass sich die Nahrungszubereitung im Haushalt in mindestens zwei Situationen unterteilen lässt. In alltäglichen Situationen werden Mahlzeiten in der Regel innerhalb von 30 Minuten ohne Rezept zubereitet, wobei es schwer fällt, auf eine ausgewogene Ernährung zu achten. Die seltenere Herstellung aufwändiger Mahlzeiten stellt dagegen hohe Anforderungen an den Koch. Zubereitungsdauern von zwei Stunden sowie die Nutzung unbekannter Rezepte sind die Regel.
Zur quantitativen Bewertung des Kochverhaltens wurde eine Methode entwickelt und in realit ätsnahen Versuchen zusammen mit einem Prototyp eines elektronischen Kochbuchs angewandt. Mittels zweier Rezepte, die unter Beobachtung zubereitet wurden, wurde dieser Prototyp gegen ein konventionelles Kochbuch getestet.
Anhand der Versuche lässt sich kein Einfluß des Prototyps auf das Kochverhalten feststellen, was auch durch die subjektive Einschätzung der Probanden bestätigt wird. Insgesamt weisen die Daten jedoch starke Streuungen auf, die mögliche geringe Auswirkungen des elektronischen Kochbuchsüberdecken können, denn zwischen den Probanden lassen sich starke Unterschiede im Kochverhalten und insbesondere in der Zubereitungsdauer beobachten. Diese Schwankungen lassen sich größtenteils durch die vom Rezept benötigten, aber individuell unterschiedlich ausgepr ägten Fähigkeiten bei der Zubereitung erklären.
Dass die Nutzung eines elektronischen Kochbuchs das Kochverhalten nicht messbar beeinflusst, kann positiv gewertet werden. Denn obwohl die Verhältnismäßigkeit von technischem Aufwand zu Mehrnutzen nicht gegeben ist, bietet sich dadurch Potential für zukünftige Arbeiten, wenn der Prototyp als Basis für weitere Entwicklungen verstanden wird. Durch die in der Arbeit umrissene Rezeptstruktur kann ein elektronisches Kochbuch Informationen gezielt multimedialübermitteln und so potentielle Fehlerquellen in der Zubereitung reduzieren. Ebenso kann durch eine Vernetzung der Küchengeräte mit geeigneter Darstellung der Prozesse und fachkundigen Hinweisen ein Beitrag geleistet werden, Zutaten in optimaler Weise zu verarbeiten und somit eine hohe Qualität der Mahlzeiten zu gewähren.
dc.language.isoeng
dc.rightsIn Copyright
dc.rights.urihttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
dc.subjectelektronisches Kochbuch
dc.subjectusability
dc.subjectuser centered design
dc.subjectKochstudie
dc.subjectelectronic cookbook
dc.subjectfood preparation study
dc.subject.ddc630 Landwirtschaft, Veterinärmedizin
dc.titleDevelopment and Evaluation of a Prototype of an Electronic Cookbook
dc.typeDissertation oder Habilitation
dc.publisher.nameUniversitäts- und Landesbibliothek Bonn
dc.publisher.locationBonn
dc.rights.accessRightsopenAccess
dc.identifier.urnhttps://nbn-resolving.org/urn:nbn:de:hbz:5N-10906
ulbbn.pubtypeErstveröffentlichung
ulbbnediss.affiliation.nameRheinische Friedrich-Wilhelms-Universität Bonn
ulbbnediss.affiliation.locationBonn
ulbbnediss.thesis.levelDissertation
ulbbnediss.dissID1090
ulbbnediss.date.accepted04.07.2007
ulbbnediss.fakultaetLandwirtschaftliche Fakultät
dc.contributor.coRefereePiorkowsky, Michael-Burkhard


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